Reishi je vrsta drvene gljive koja pripada rodu Ganoderma, koji uključuje mnoge azijske gljive s blagotvornim svojstvima.
Nalazimo ju u toplim i umjerenim klimatskim područjima diljem svijeta, posebno u Aziji, Sjevernoj Americi i dijelovima Europe, gdje najbolje uspijeva na mrtvim ili oslabljenim listopadnim stablima poput hrastova, bukvi i brijestova.
Reishi se u prirodi može prepoznati po karakterističnom sjajnom bubrežastom ili okruglom klobuku koji se može pohvaliti crvenkasto-smeđom bojom i po tome je zapravo i dobio naziv - sjajna plosnata glava.
Zbog svoje drvenaste strukture nije pogodna za izravnu konzumaciju, ali unatoč tome u sebi krije pravu alkemiju prirode - bogatstvo bioaktivnih spojeva koji su pravi blagoslov za naše tijelo, unutarnju ravnotežu i vitalnost.
Iako je ova gljiva mnogima i danas nepoznata, ona je tisućama godina neizostavan dio kineske travarske tradicije, gdje se još naziva i Lingzhi ili „gljiva duhovne moći“, „čudotvorna gljiva“ i još „gljiva dugog života“.
U staroj Kini smatrana je jednom od najdragocjenijih biljaka, rezervirana za careve i plemstvo. Smatrana je simbolom dugovječnosti, snage i unutarnjeg mira, jer se vjerovalo da jača tijelo, krijepi duh i donosi unutarnju ravnotežu, zbog čega se često uvrštavala u svete rituale.
Pripremala se na razne načine - najčešće kao čaj ili infuzija, pri čemu su se osušene ploške gljive dugo kuhale u vodi kako bi se iz nje izvukli njeni blagotvorni spojevi. U nekim slučajevima se mljela u prah i dodavala tonicima ili fermentirala kako bi se povećala njezina učinkovitost.