Shiitake (latinski: Lentinula edodes) je popularna jestiva gljiva koja potječe iz istočne Azije, uglavnom iz Japana, Kine i Koreje. Jedna je od prvih uzgojenih gljiva u svijetu - uzgaja se u kulinarske i travarske svrhe već duže više od 1000 godina.
U prirodi najbolje uspijeva u vlažnim, listopadnim šumama na mrtvim ili suhim deblima, osobito na hrastu, bukvi i kestenu. S time je povezano i njezino ime - "shiitake" dolazi iz japanskog i znači "gljiva sa drveta shii", koje se smatra vrstom hrasta.
Ima smeđu kapicu prekrivenu svjetlijim ljuskama, a rub je blago nazubljen. S donje strane klobuka ima bijele rese krem boje. Stapka je obično duga i drvenasta.
Shiitake je mesnate teksture i zemljanog okusa s lagano dimljenom aromom koja se kuhanjem pojačava. Može se koristiti svježa ili sušena, a aroma joj se dodatno pojačava sušenjem. Dodaje se juhama, umacima, riži, tjestenini i mnogim drugim jelima.
Njezin okus se smatra umamijem, koji se često opisuje kao "peti okus" uz slatko, slano, kiselo i gorko. Umami jelu daje bogatstvo i harmoniju. Zbog toga je u Kini dobila imena "mirisna gljiva" i "aromatična gljiva".
Shiitake nisu poznate samo kao kulinarski specijalitet, već su i važan element tradicionalnog travarstva, posebice u Aziji. Primjena u biljne svrhe uglavnom se temelji na sadržaju bioaktivnih spojeva od kojih su najčešći polisaharidi.