Zlatna bukovača (Pleurotus citrinopileatus) posebna je vrsta gljive, poznata po jarko žutoj, limunastoj boji, koja na prvi pogled privlači pažnju. Uspijeva uglavnom u azijskim šumama na stablima koja su u procesu propadanja. Time pridonosi očuvanju prirodnog ekosustava razgradnjom mrtvih biljnih materijala.
Bukovača je gljiva koja kombinira estetsku privlačnost, kulinarsku korisnost i nutritivna svojstva, što je čini jednom od najpopularnijih i najkonzumiranijih gljiva na svijetu.
Bukovača je poznata po širokoj primjeni kako u kulinarstvu tako i u tradicionalnoj medicini. Cijenjena je zbog svoje blage, pomalo orašaste arome i mesnate teksture. Zbog tih je svojstava čest izbor za mnoga jela poput juha, umaka, salata i variva.
Jednostavna za uzgoj i široka uporaba u različitim kulturama dokazuju da je bukovača uistinu svestrana gljiva koja nudi mnoge prednosti i mogućnosti za uključivanje u prehranu i dnevnu rutinu. Svojom prirodnom snagom ova gljiva izvrstan je izbor za one koji žele održati ravnotežu organizma i svoju prehranu obogatiti blagotvornim sastojcima koje priroda nudi.